Het belang van WiFi designs

Nog te vaak wordt de aanname gemaakt dat WiFi werkt als er voldoende WiFi signaal aanwezig is. Doch ervaren we niet uitzonderlijk een slechte WiFi kwaliteit ondanks het ‘goede’ WiFi signaal van 5 blokjes op onze laptop of smartphone. Jammer, maar goede WiFi is meer dan enkel een goed WiFi signaal. Naast WiFi dekking zijn er nog tal van andere factoren, zoals interferentie, signal-to-noise, kanaalplanning, kanaalbreedte, capaciteitsrequirements,…  die uiteindelijk bepalen of er al dan niet goede WiFi aanwezig is. Al deze facetten dienen behandeld te worden in een WiFi studie en designproces, enkel wanneer de volledige puzzel klopt zal de WiFi omgeving optimaal zijn.

Volgende stappen zijn onderdeel van deze strategie:

#1 RF studie voor WiFi design

WiFi maakt gebruik van een gedeeld medium, nl de lucht(=air) rondom. Gedeeld betekent dat ook andere apparaten en netwerken hiervan gebruik maken. Deze apparaten en netwerken kunnen interferentie veroorzaken en nadelige gevolgen hebben voor het interne WiFi netwerk indien deze stoorzenders niet behandeld worden. Het is dus belangrijk dat mogelijke interferentie zo goed mogelijk in kaart wordt gebracht om vervolgens behandeld te worden in het WiFi design.

#2 capaciteitsrequirements

We hebben ondertussen geleerd dat WiFi gebruik maakt van een gedeeld medium. Dit klinkt allicht vreemd maar dit medium is beperkt in capaciteit voor WiFi gebruikers (=airtime). Het is belangrijk dat het gewenste WiFi gebruik in kaart wordt gebracht en dan doelen we op het aantal gebruikers, het type van applicaties en het type devices. Een omgeving waar krachtige laptops gebruikt worden voor basis webgedrag geeft een heel ander resultaat dan een omgeving waar smartphones gebruikt worden om videostreaming te organiseren. Het is enerzijds belangrijk als input voor het WiFi design (hoeveel en welk type access points voldoen het best aan de requirements) maar ook om de requirements van de verantwoordelijken te relativeren (budget en mogelijkheden).

#3 structurele analyse voor WiFi design

Elk type structuur zal een ander resultaat hebben op het WiFi signaal dat er door vloeit. Zo zal een gyproc wand een WiFi signaal mogelijks verzwakken met 50% en een stenen muur een verzwakking van meer dan 90% veroorzaken. Om een goed design op te stellen is het belangrijk dat de WiFi engineer een duidelijk beeld heeft van deze structuur. De engineer zal ter plaatse de verschillende structuren in kaart brengen en testen aan de hand van een test access points dat strategisch in het gebouw geplaatst wordt (gevoed door een batterij), vervolgens wordt doormiddel van professionele meetapparatuur de structuren in kaart gebracht.

#4 design nieuwe omgeving

Vervolgens worden alle verzamelde gegevens verwerkt in een WiFi design. Op basis van digitale grondplannen, de uitgevoerd RF studie en structuur analyse en de capaciteitsrequirements wordt er bepaald welk type access point optimaal is voor de omgeving, waar deze best-practice geplaatst worden en welke configuratie hierop van toepassing zijn. Het resultaat is een volledig rapport dat als leidraad dient gebruikt te worden bij de implementatie van de WiFi omgeving, zie het als een best-practice die rekening houdt met alle mogelijke factoren die bepalend zijn in de realisatie van goede WiFi. Maak gebruik van deze handleiding en je zal overwinnen ;).

#5 validatie WiFi omgeving na implementatie

Ondanks een degelijk WiFi design de realiteit zo dicht mogelijk benaderd mag je er niet blindelings op vertrouwen. Het is belangrijk dat, na de implementatie en configuratie, de WiFi omgeving gevalideerd wordt. Er zijn altijd nog kleine tweaks noodzakelijk om het geheel volledig af te ronden. Tijdens een validatie wordt de omgeving opnieuw volledig in kaart gebracht en bijgestuurd waar nodig. Dit is de laatste stap in de strategie en pas als deze is afgerond kan er sprake zijn van een goed werkende WiFi omgeving.

Een WiFi design strategie is dus enorm belangrijk, zonder dit design ga je WiFi implementeren met de natte vinger en kan je onmogelijk tot het gewenste resultaat komen. Bovendien is het kostenbesparend aangezien je vooraf de mogelijke negatieve factoren behandeld en op basis hiervan de WiFi implementatie uitvoert. Mocht je geen WiFi design hanteren dan zijn de kosten veel groter om de slechte WiFi omgeving om te buigen naar een gezonde omgeving, netwerkkabels moeten verlegd worden, foutieve access points moeten vervangen worden,… . Een huis bouw je toch ook niet zonder een degelijk bouwplan, toch?

Graag meer informatie? Neem contact op.

Posted in

Heeft uw WiFi project onze expertise nodig?

Neem contact met ons op

Related Post