Betere WiFi in jouw magazijn?

Bedrijf kritische apparaten in magazijnen zoals barcodescanners maken meestal gebruik van WiFi om data uit te wisselen met logistieke platformen op het netwerk. Wanneer de WiFi omgeving niet optimaal werkt heeft dit een impact op de logistieke processen en de productiviteit van de medewerkers, het is dus belangrijk dat de WiFi omgeving optimaal geïmplementeerd wordt. Er zijn een aantal belangrijke richtlijnen die gevolgd moeten worden in de implementatie en design strategie om een goede WiFi omgeving te voorzien in een magazijn.

#1 WiFi studie en design

Een magazijn is een complexe omgeving voor WiFi technologie. Zonder studie bepalen waar access points moeten voorzien worden in het magazijn brengt geen goede WiFi omgeving en zal uiteindelijk veel meer kosten met zich meebrengen om de slechte situatie om te zetten naar een goede. Een degelijke studie en design strategie is noodzakelijk om een WiFi omgeving te realiseren die voldoet aan de vooropgestelde requirements. In de studie worden alle kritische factoren behandeld en verwerkt in een design rapport wat vervolgens als leidraad fungeert bij de plaatsing en configuratie van de WiFi omgeving.

#2 correcte antennes

Betere WiFi in jouw magazijn?

Antennes bepalen hoe een WiFi signaal zich verspreid. Typerend voor een magazijn zijn de hoge plafonds die vaak hoger zijn dan 8m. Bij problemen merken we vaak dat er gebruik gemaakt is van omnidirectionele antennes (de donutshapes met horizontale vorm) die vervolgens voorzien zijn aan het plafond op 8m hoogte of meer. Op 8m hoogte is er enorm veel WiFi signaal aanwezig maar op de begane grond is dit een stuk minder (WiFi verzwakt het meest in de eerste meters). Bovendien zijn de access points meestal hoger geplaatst dan de stockage rekken waardoor de access points onderling heel wat interferentie veroorzaken. Om dit te vermijden maak je beter gebruik van richtantennes die het WiFi signaal niet horizontaal verspreiden maar eerder verticaal gericht naar de grond. Op deze manier wordt het WiFi signaal gefocust naar de gebruikers op de begane grond en veroorzaken de antennes bovendien minder interferentie onderling.

Je kan een richtantenne zowel aan een muur of aan het plafond monteren. Als er veel hindernissen aanwezig zijn (zoals heftrucks) in de gangen is het vaak beter te werken vanaf de plafonds, aangezien deze hindernissen een RF shadow kunnen creëren indien access points WiFi signaal horizontaal verzenden vanaf de muren.

#3 barcode scanners

De kwaliteit van een WiFi netwerk wordt niet enkel bepaald door de access points, maar ook door de client devices die gebruikt worden. Deze zijn allemaal verschillend en het ene apparaat zal al sneller problemen ervaren dan het andere. In magazijnen zijn de meest kritische apparaten vaak de barcodescanners (in het vakjargon maken we gebruik van de term LCMC wat staat voor Least Capable Most Critical device). Om zo veel mogelijk batterijduur te besparen zijn de WiFi radio’s meestal heel wat zwakker dan deze van bv een laptop en hebben deze vaak veel minder zend vermogen. Het is belangrijk dat de wifi capaciteit van een barcodescanner goed in kaart wordt gebracht zodat dit in rekening gebracht kan worden tijdens de design fase. Het is uiteindelijk het resultaat van de werking met de barcodescanners die het resultaat van de WiFi omgeving zal bepalen.

#4 interferentie

Niet uitzonderlijk is een magazijn voorzien van apparatuur dat ook gebruik maakt van hetzelfde spectrum als waarvan WiFi gebruik maakt. Deze stoorzenders zorgen er vervolgens voor dat de WiFi werking in bepaalde spectrums totaal onbruikbaar wordt. Tijdens een spectrum analyse van de omgeving worden dergelijke stoorbronnen in kaart gebracht. Indien deze stoorbronnen niet verwijderd kunnen worden zal de WiFi engineer een kanaalplan opstellen dat rekening houdt met deze stoorzenders zodat de WiFi werking hiervan geen hinder ondervindt.

#5 valideren

Na de plaatsing en de configuratie van de access points is het belangrijk dat de werking van de WiFi omgeving gevalideerd wordt. Doormiddel van een validatie survey worden verschillende factoren zoals signaalsterkte en interferentie in kaart gebracht en bijgestuurd waar nodig. De validatie survey finaliseert de noodzakelijke strategie om een goede WiFi omgeving te realiseren. Lees hier meer over het belang van een goed design.

Posted in

Heeft uw WiFi project onze expertise nodig?

Neem contact met ons op

Related Post