5 Tips voor een sneller WiFi netwerk.

Niets vervelender dan een traag WiFi netwerk waardoor het browsen op het internet of het openen van bestanden op de server heel traag gaat. Don’t worry, we delen graag enkele mogelijke oorzaken en enkele tips die je kan volgen zodat je vanaf nu stressvrij kan genieten van je WiFi netwerk.

#1) Dekking

Akkoord, access points zijn niet de meest esthetische apparaten om te voorzien in een mooie office maar toch is dit belangrijk aangezien een goed WiFi signaal een primaire requirement is om een goede gebruikerservaring te garanderen. Vaak worden de access points verstopt in een kast naast de printer of enkele administratieve kaften, of onder een bureau. Al deze obstructies zorgen ervoor dat het WiFi signaal enorm verzwakt is op het moment dat dit toekomt bij de WiFi devices van de gebruikers. Zorg voor voldoende dekking zodat de apparaten een goede snelheid en werking kunnen garanderen (water sprinklers verstoppen we toch ook niet in de kasten?).

#2) 2.4Ghz vs 5Ghz

5 Tips voor een sneller WiFi netwerk.

WiFi maakt op dit moment gebruik van het 2.4Ghz en 5Ghz spectrum. Deze spectrums zijn licentievrij en worden door tal van apparaten, zowel WiFi als niet-WiFi-apparaten gebruikt. Het is net het optimaal gebruik van deze kanalen die ervoor zorgen dat jouw WiFi netwerk voldoende performant zal zijn. Als vele WiFi devices gebruik maken van hetzelfde kanaal (frequentie) dan delen deze devices de beschikbare airtime met elkaar, het spreekt voor zich dat het aantal gelijktijdige devices op een kanaal een negatieve impact hebben op de performantie van het WiFi netwerk. In het 2.4Ghz spectrum beschikken we slechts over drie van deze kanalen, in het 5Ghz echter over 24 kanalen. In het 5 GHz spectrum kunnen we dus veel meer kanalen verspreiden voordat we kanalen moeten hergebruiken. Bovendien zijn heel wat non-WiFi-apparaten ook verbonden op het 2.4Ghz spectrum en deze apparaten zorgen voor interferentie. Voldoende reden om voorkeur te geven aan een 5Ghz-only netwerk.

#3) Kanaalkeuze

We hebben ondertussen aangegeven dat een performant WiFi netwerk zorgvuldig gebruik maakt van kanalen. In het 2.4Ghz spectrum beschikken we over 3 kanalen, in het 5Ghz spectrum hebben we 24 kanalen. Het is belangrijk dat je een beeld hebt van de huidige situatie omtrent omliggende netwerken en hun kanaalconfiguratie zodat je jouw draadloos netwerk optimaal kan voorzien van de correcte kanalen. Je kan hiervoor een eenvoudige scanner gebruiken die de beacons van omliggende netwerken scant en aangeeft welke kanalen in gebruik zijn. Het is dan de opdracht om deze kanalen te vermijden in de configuratie. Een belangrijk gegeven hierin zijn de clients, niet alle clients ondersteunen alle kanalen. Er zijn zelfs nog steeds WiFi devices die enkel 2.4Ghz kanalen ondersteunen en geen enkele uit de 5Ghz band. Dit is een manier van de producent om de kost van het device zo laag mogelijk te houden, dit is echter een slechte strategie in tijden waar beschikbare kanalen schaars zijn. Heb je nog devices die nood hebben aan 2.4Ghz netwerken, overweeg dan om een apart netwerk aan te maken voor deze devices en een netwerk dat enkel gebruikt kan worden door de devices die 5Ghz ondersteunen.

#4) Basissnelheden

WiFi devices communiceren doormiddel van modulatietechnologien die gebruik maken van verschillende data rates. Een verouderd device ondersteund allicht niet de recentste technologie en kan enkel aan de slag met technologieën die voorzien in een veel lagere snelheid. Bovendien weet je ondertussen dat WiFi gebruik maakt van een shared medium waardoor het belangrijk is dat alle devices die gebruik maken van hetzelfde netwerk elkaar begrijpen zodat deze niet gelijktijdig frames verzenden in de lucht. Om dit mogelijk te maken is er een regel ingebouwd die aangeeft dat bepaalde frames, nl management en control frames, worden verzonden tegen de laagste basic datarate, ongeacht de capaciteiten van de client. Op deze manier zijn verouderde clients in het netwerk in de mogelijkheid om deze frames te begrijpen en het WiFi protocol toe te passen. Weet dat management en control frames het merendeel van de traffic bevat (80%), die vervolgens tegen de laagste datarate worden verzonden, niet moeilijk te begrijpen dat dit een negatieve impact heeft op de performantie. Een degelijk access point laat toe dat deze basic datarates geconfigureerd worden, standaard worden deze meestal voorzien op 1Mbps of 2Mbps, deze verhogen naar 12Mbps zorgt voor een aanzienlijke performantie winst.

#5) clients

De capaciteiten van een WiFi netwerk wordt niet enkel bepaald door de WiFi-oplossing en de access points die voorzien worden, een groot aandeel in de werking wordt bepaald door de clients. Factoren zoals een goede signaalsterkte, de juiste kanalen en gebruik van wifistandaarden die bijdragen aan de performantie kunnen enkel gebruikt worden indien deze ook ondersteund worden door de devices zelf. Wees voorzichtig met goedkopere apparaten, deze zijn meestal voorzien van goedkopere onderdelen zoals een WiFi netwerkkaart. Investeer een beetje meer en bespaar op onnodige frustraties.

Graag hulp bij het optimaliseren van uw WiFi netwerk? Neem contact op.

Posted in

Heeft uw WiFi project onze expertise nodig?

Neem contact met ons op

Related Post