Antennekeuze in magazijnen

Magazijnen zijn meestal specifieke omgevingen die een even specifieke aanpak vereisen om een goede WiFi omgeving te creëren. Het zijn meestal hallen met hoge plafonds voorzien van een groot aantal ijzeren rekken om een veranderlijke hoeveelheid stock te voorzien. Bovendien wordt er gebruik gemaakt van devices zoals barcodescanners die niet altijd voorzien zijn van degelijke wifi radio’s. Deze radio’s zijn echter van essentieel belang voor roaming (= overgaan van de ene naar een betere access point).

In dergelijke omgevingen is het belangrijk dat de juiste WiFi antennes voorzien worden, en het is net hier waar het heel vaak mis gaat. Het gebruik van de correcte antennes zorgt er voor dat het WiFi signaal gebracht wordt daar waar nodig, m.a.w. waar de gebruikers het WiFi signaal gebruiken. De access points worden meestal voorzien aan de hoge plafonds (meer dan 10m) van het magazijn. Dit is op zich geen probleem indien de juiste antennes gebruikt worden die het WiFi signaal focussen naar de gebruikers (meestal verticaal naar de grond).

Antennekeuze in magazijnen

We moeten bij problemen echter vaak vaststellen dat foutieve antennes aan de oorzaak liggen van de zwakke WiFi omgeving. In plaats van het WiFi signaal mooi naar de grond te richten door gebruik te maken van directionele antennes wordt er gebruik gemaakt van omni directionale antennes. Dit zijn antennes die het WiFi signaal verspreiden in de gekende donut-shape, wat eerder een horizontale focus heeft. Dit zorgt er voor dat de WiFi signalen van de verschillende access points elkaar enorm storen en dat het WiFi signaal zich vooral situeert boven de gebruikers ipv bij de gebruikers. Een onterechte work around die vervolgens vaak wordt toegepast om het signaal op grondniveau te verbeteren is het verhogen van de output powers van de wifi radio’s. Dit zorgt voor nog meer interferentie, reflectie van het WiFi signaal en transmit issues bij de clients zoals barcodescanners (de client hoort het WiFi signaal afkomstig van het access point MAAR het access point kan niets maken van het WiFi signaal afkomstig van de client).

Het is niet uitzonderlijk dat een volledige WiFi omgeving vervangen dient te worden door een oplossing die kan voorzien in correcte antennes, wat een aanzienlijk kost met zich meebrengt. Deze kost kan vermeden worden indien er een degelijke design strategie wordt toegepast die rekening houdt met alle mogelijke factoren en die resulteert in een correcte WiFi omgeving die gebruikt maakt van de correcte antennes.

Posted in

Heeft uw WiFi project onze expertise nodig?

Neem contact met ons op

Related Post