Overweeg een uniforme WiFi oplossing

In officecenters, zorgflats, studentenhuizen,… zien we steeds hetzelfde probleem opduiken. Iedereen heeft een eigen internetverbinding met een eigen WiFi router. Deze toestellen zijn meestal slecht geconfigureerd en werken niet samen. Integendeel zelfs, ze zullen elkaar storen en zorgen voor een zeer slechte WiFi omgeving. Nood dus aan een uniforme WiFi oplossing!

WiFi maakt echter gebruik van een gedeeld medium. Dit komt steeds terug als grootste oorzaak van WiFi problemen. We delen het spectrum met alle andere gebruikers in de buurt. Hoe efficiënter we hiermee omgaan, hoe beter de kwaliteit zal zijn van de WiFi verbinding voor alle gebruikers. En hier gaat het heel vaak mis. 90% van alle WiFi netwerken zijn slecht geconfigureerd en zouden merkbaar verbeterd kunnen worden. De overlapping van spectrum is één van de grote oorzaken.

Stel dat je op kantoor een access point gebruikt op een bepaalde frequentie, nl kanaal 6 en er zijn 10 devices verbonden op dit access point die gebruik maken van het WiFi netwerk. 1 verdiep hoger is een andere onderneming die ook gebruik maakt van een access point op kanaal 6 en hierop zijn 12 toestellen geconnecteerd. De kans dat alle verbonden toestellen elkaar horen is reëel (WiFi signaal kan een behoorlijke afstand overbruggen afhankelijk van de structuur van een gebouw). Aangezien er slechts 1 toestel gelijktijdig gebruik kan maken van een frequentie (dit is nu éénmaal hoe WiFi werkt) moeten ALLE toestellen (de 22 clients en de 2 access points) beurtelings toegang vragen tot het draadloze medium op kanaal 6. We delen de capaciteit dus niet enkel met alle toestellen verbonden op hetzelfde access point maar met alle toestellen die in elkaars gehoorafstand gebruik maken van hetzelfde spectrum.

Vooral in gebouwen waar verschillende partijen gebundeld zijn zoals officecenters, studentenhuizen, appartementen, rusthuizen,… heeft dit een grote impact op de WiFi werking. Er zijn tal van afzonderlijke WiFi netwerken aanwezig (die bovendien vaak slecht geconfigureerd zijn) die interferentie veroorzaken onderling. Een optimale strategie om een goede WiFi omgeving te creëren voor ALLE gebruikers in het gebouw is de implementatie van een uniforme oplossing op basis van een uitgewerkt WiFi design. Op deze manier zal het beschikbare spectrum optimaal verdeeld worden over het gebouw om zo weinig mogelijk kanaalinterferentie te realiseren.

WiFi is ondertussen meer dan 20 jaar geleden ontstaan en is oorspronkelijk niet ontworpen om te voldoen aan de requirements die we vandaag ervaren. Het bestaande spectrum is verzadigd, bovendien zijn 90% van de WiFi netwerken slecht geconfigureerd waardoor er een algemene slechte WiFi omgeving aanwezig is voor WiFi gebruikers. Er wordt op dit moment gewerkt aan de beschikbaarheid van extra spectrum uit de 6Ghz band zodat er meer spectrum beschikbaar komt maar dit neemt niet weg dat een goede WiFi omgeving nood heeft aan een goede implementatie strategie. Voor velen is het extra spectrum een grotere put om nog meer afval op te bergen en meer marge te creëren om foutieve implementaties op te vangen. Er is werk aan de winkel.

Posted in

Heeft uw WiFi project onze expertise nodig?

Neem contact met ons op

Related Post