Problemen met internet in rusthuizen tijdens lockdown

‘Internet-oma dringt aan op WiFI in rusthus’ kopte Het Nieuwsblad in 2013 al. Nu, zeven jaar later, ondervonden veel bewoners van woonzorgcentra en serviceflats tijdens de lockdown nog altijd problemen om met hun familie te videochatten. Oorzaak? Gebrek aan een snel en krachtig internet.

De Netflix- en Spotify-generatie zit eraan te komen in de woonzorgcentra. Heel wat van de huidige bewoners zijn al min of meer vertrouwd met de computer. Ze lezen de online krant, sturen een whatsapp’je naar hun kinderen en volgen hun kleinkinderen op Instagram. Het aantal 65-plussers met Whatsapp of Facebook is in vijf jaar tijd ongeveer verdubbeld. Zij verwachten hun vertrouwde applicaties te kunnen blijven gebruiken als ze over enkele jaren hun intrek nemen in een serviceflat of woonzorgcentrum.

Haperende WiFI

Toch is het in veel woonzorgcentra en serviceflats nog een heel gedoe om vlot en veilig met het internet te connecteren. Het schoentje wringt heel vaak bij het WiFI-netwerk.

  • Bewoners kunnen alleen verbinding maken met het internet in de gemeenschappelijke leefruimtes of de cafetaria. Niets privacy dus als ze met hun familie willen skypen.
  • Bewoners betalen elk apart voor hun eigen WiFI-netwerk, maar dat is niet goed afgeschermd. Gratis filmpjes downloaden via de WiFI van de buren is dus geen probleem.
  • Het WiFI-signaal is op veel plaatsen erg zwak. Bewoners moeten in een hoekje van hun kamer gaan staan om deftig door Facebook te kunnen scrollen.
  • De afzonderlijke WiFI-netwerken van de serviceflats conflicteren met het netwerk van het woonzorgcentrum.

Overal goed en veilig internet in RVT’s

Het is voor woonzorgcentra perfect mogelijk om hun bewoners overal een veilige en gebruiksvriendelijke toegang tot het internet te garanderen. Dat gebeurt via een globaal WiFI-netwerk dat gesegmenteerd wordt in verschillende, goed afgeschermde privénetwerken voor de bewoners. Er is ook een beveiligd netwerk voor professioneel gebruik door het woonzorgcentrum zelf, bijvoorbeeld voor het raadplegen van zorgdossiers.

Het woonzorgcentrum betaalt voor één globaal netwerkabonnement en kan de sleutels tot de privénetwerken doorrekenen aan zijn bewoners.

Tijd om uw woonzorgcentrum, rusthuis of serviceflats klaar te maken voor de internetsenioren? Mail ons vrijblijvend.

Posted in

Heeft uw WiFi project onze expertise nodig?

Neem contact met ons op

Related Post