5 tips voor de ideale WiFi-omgeving voor het onderwijs

Ben jij als ICT-coördinator verantwoordelijk voor het volledige digitale leven van je school? Dan hoort de werking van de WiFi-omgeving ongetwijfeld ook tot jouw takenpakket. Geen evidente taak, een WiFi-landschap voorzien dat voldoende stabiel is en niet zorgt voor de alom bekende problemen bij het verbinden. Wij geven je graag vijf tips die je helpen bij het inrichten van een veilige en toekomstgerichte WiFi-omgeving voor jouw school, conform de Digisprong.

  1. Bepaal het doel van jullie WiFi-netwerk

Wanneer je helder hebt waar je naartoe wilt, kun je ook een veel beter ontwerp maken. En een beter ontwerp leidt tot tevreden gebruikers en minder kosten, omdat je geen of weinig aanpassingen hoeft te doen.

  1. Kies de juiste plaats voor je accesspoints

Accesspoints zijn antennes die ervoor zorgen dat WiFi op de juiste plek terechtkomt: bij de apparaten dus. Een goed accesspoint is erg belangrijk. Toch zien we nog vaak dat deze verkeerd wordt geplaatst, bijvoorbeeld in een kast of verstopt achter lesmateriaal. Een ramp voor de werking van je WiFi-omgeving: plaats ze liever in het klaslokaal zelf!

  1. Zorg ervoor dat oude apparaten de WiFi niet vertragen

Een WiFi-netwerk bestaat niet alleen uit accesspoints, maar ook uit clients of toestellen die verbinding maken via deze accesspoints. Heb je bijvoorbeeld veel oude apparaten in het netwerk, die gebruik maken van een tragere WiFi-standaard? Dan heeft dat een negatief effect op de werking van het gehele WiFi-netwerk. Probeer dat dus zoveel mogelijk te voorkomen voor een optimale gebruikerservaring.

  1. Voorkom ruis in je WiFi-netwerk

Heb je je draadloos netwerk geïmplementeerd? Dan is het tijd voor een validatieonderzoek om eventuele stoorzenders in kaart te brengen. Te vaak zien we dat een meting alleen maar wordt uitgevoerd op basis van de RSSI, die de signaalsterkte aangeeft. Hier wordt jammer genoeg een belangrijke factor vergeten: ruis. Kijk dus ook naar de verhouding tussen achtergrondruis en signaalsterkte, de zogenaamde Signal-To-Noise ratio, om te zien of je wel echt een goed WiFi-signaal hebt.

  1. Richt je WiFi-netwerk veilig in

Je wilt uiteraard voorkomen dat onbevoegden WiFi-frames uit de lucht halen en je data lezen (sniffen). Vergeet daarom niet je netwerk te segmenteren. Dit zorgt ervoor dat interne netwerkresources niet toegankelijk zijn voor onbevoegden. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat een student zomaar toegang heeft tot toetsen of gegevens van medestudenten. In een schoolomgeving is het belangrijk om te kiezen voor een strategie die veilig, maar ook gebruiksvriendelijk is.

Dit zijn slechts enkele van de vele tips die we voor je hebben om je WiFi-omgeving in te richten voor jouw school. Wil je ook een digitale achterstand omzetten in een voorsprong en nog meer best practices ontdekken voor WiFi-implementaties in het onderwijs? Download dan onze gratis WiFi Kickstart Guide voor scholen of neem contact met ons op voor meer informatie.

Heeft uw WiFi project onze expertise nodig?

Neem contact met ons op

Related Post