De basis van jouw Digisprong: WiFi

Door de coronacrisis werd pijnlijk duidelijk dat het Vlaamse onderwijs steken heeft laten vallen wanneer het gaat om digitalisering. Op dat vlak loopt Vlaanderen sterk achter op andere landen. Met de Digisprong stimuleert de Vlaamse regering het digitaal onderwijs en maakt hier grote budgetten voor vrij. Een van de basiselementen van een goede ICT-infrastructuur is een stabiel en veilig WiFi-netwerk. Maar voordat je dat uitrolt, is het belangrijk om de vraag te stellen: waarom willen wij eigenlijk WiFi op onze school?

Duidelijke doelstelling WiFi-gebruik
Een helder doel vormt de basis bij het ontwerp van jullie WiFi-omgeving en bij het beoordelen van het uiteindelijke resultaat. Vragen die je in overweging kunt nemen om te bepalen waarom je een veilig en stabiel WiFi-netwerk nodig hebt, zijn: 

  • Is het de bedoeling dat elke student in elk klaslokaal een WiFi-connectie kan maken? 
  • Of is het voldoende dat enkel de leerkrachten gebruik kunnen maken van de WiFi? 
  • Wat doen we met specifieke projectlokalen en administratieve werkplekken? 
  • Welke applicaties worden ondersteund op het WiFi-netwerk? 
  • En hoe houden we rekening met roaming en locatiebepaling?

Antwoorden op dergelijke vragen helpen je de richting te bepalen van het WiFi-project en wat de uitkomst moet zijn. 

Richt een WiFi-werkgroep op
Maar die vragen kun je natuurlijk niet alleen bepalen. Ons advies is om hierbij meerdere disciplines vanuit de hele school te betrekken en deze personen bij elkaar te zetten in een WiFi-werkgroep. Op die manier weet je zeker dat je geen belangrijke functies van het netwerk over het hoofd ziet en uiteindelijk iedere gebruiker in zijn of haar behoeften bedient. Tenslotte wordt de kwaliteit van het WiFi-netwerk toch voornamelijk beoordeeld door de gebruikservaring van de studenten en leerkrachten. Hun feedback bij het ontwerp is dus van onschatbare waarde!

Bepaal je primaire usecase
Om je WiFi-netwerk op te zetten, is een usecase essentieel. Het helpt je namelijk vanuit de gebruiker te denken en concreet te maken waar jullie de WiFi vooral voor gebruiken. De strategie voor telefonie over WiFi is bijvoorbeeld compleet anders dan een WiFi-design dat specifiek is ontworpen voor veel gebruikers in één ruimte. Een usecase is daarom een belangrijk onderdeel van je functioneel ontwerp en helpt om prioriteiten en de scope vast te stellen.

WiFi wordt natuurlijk gebruikt om les te geven, maar waarschijnlijk ook voor privédoeleinden. Dan heeft WiFi voor leermiddelen uiteraard de hoogste prioriteit. Wat ook prettig is, is dat een usecase aspecten naar voren haalt die voor de een misschien vanzelfsprekend zijn, terwijl een ander hier niet aan denkt. Een usecase bepaalt je ontwerp en een goed ontwerp bespaart ook in de kosten. De kosten om problemen van een slecht werkende WiFi-omgeving te verbeteren, zijn vele malen hoger dan de eenmalige investering in een goed ontwerp. Ten slotte zorgt een goede usecase ervoor dat jullie de doelstelling van het WiFi-gebruik gemakkelijker behalen. 

Voorbereiden op de Digisprong met de WiFi Kickstart Guide 
Weten wat nodig is en realistische verwachtingen creëren, is een prioriteit. WiFi is nu eenmaal (nog) niet zonder beperkingen, maar een goed WiFi-design zorgt wel voor een optimale rentabiliteit binnen de verwachtingen én binnen het mogelijke. Wil je meer weten over best practices voor WiFi-implementaties in het onderwijs? Download dan onze gratis WiFi Kickstart Guide voor scholen of neem contact met ons op voor meer informatie. 

Heeft uw WiFi project onze expertise nodig?

Neem contact met ons op

Related Post