3 tips om WiFi-problemen in uw magazijn buitenspel te zetten

3 tips om WiFi-problemen in uw magazijn buitenspel te zetten

WiFi wordt als verbindingstechnologie gebruikt om kritische processen uit te voeren binnen het magazijn.

Een onbetrouwbare WiFi-omgeving zorgt voor verbindingsverlies, een trage werking en nadelige gevolgen voor het logistieke proces. Denk maar aan de barcode scanner die niet werkt of uw collega die u niet kan bereiken via de voice-over-WiFi om die belangrijke order door te geven.

Resultaat? Een gebrekkige logistieke werking met gefrustreerde medewerkers.

Het belang van goede WiFi in magazijnen

Een betrouwbaar WiFi-netwerk in een magazijn of opslagruimte is geen overbodige luxe. Het is een vereiste wanneer u denkt aan de sleutelrol die technologie speelt in de strategie van magazijn operatoren. Het steeds sneller kunnen leveren van producten is een must. Met digitalisering van uw magazijn en logistieke processen, verbetert u de efficiëntie, nauwkeurigheid en zichtbaarheid van de distributieketen. 

Maar… om te digitaliseren, moet de basis goed werken en daarvan is het WiFi-netwerk een belangrijk onderdeel. Zonder een goede, kwalitatieve, betrouwbare verbinding kan u de nieuwste snufjes implementeren zonder veel resultaat. Alles begint bij een degelijke WiFi-strategie met de juiste tools, kennis en ervaring.

3 tips voor betere WiFi in uw magazijn

Een kwalitatief WiFi-netwerk uitbouwen in een magazijn? Vaak makkelijker gezegd dan gedaan. We geven u graag 3 tips om de WiFi-werking in uw magazijn te optimaliseren.

1. Kies de juiste antenne
Door de specifieke opbouw van een magazijn moet er goed nagedacht worden over type antennes die gebruikt worden om een goede werkende omgeving te realiseren. Een vaak voorkomende oorzaak van problemen is het gebruik van foutieve antennes of verkeerde plaatsing hiervan.

Dit zorgt voor slechte kwaliteit van het WiFi signaal. Niet voldoende dekking, te hoge Tx Powers (een maat voor hoe sterk het signaal wordt uitgezonden) en te veel Co Channel Interferentie is hiervan vaak het gevolg. Bovendien kan een foutieve keuze van een antenne een negatieve impact hebben op het aantal access points dat voorzien wordt om aan de coverage requirements te voldoen (wat een hogere kost en zwakke ROI betekent).

2. Voer een analyse uit van alle devices in het magazijn
WiFi maakt gebruik van het spectrum op basis van verschillende frequenties. We refereren naar deze frequenties door middel van kanaalwaarden (zo is kanaal 36 de frequentie 5.180Ghz). Een kanalenplan moet afgestemd worden op het Least Capable most Important Device dat zal gebruikt worden in het magazijn. Niet alle devices ondersteunen namelijk alle kanalen.

Een analyse van alle devices in het magazijn is daarom essentieel om een WiFi strategie te bepalen. Worden alle kanalen ondersteund? Wat met 802.11k? Wat met DFS kanalen? Een spectrumanalyse moet bovendien eventuele niet-WiFi stoorbronnen aanduiden. Het is dan aan de WiFi engineer om af te stemmen dat deze storing verwerkt kan worden in een kanaalplan (door in deze zones andere frequenties te gebruiken) zodat de devices hiervan geen hinder ondervinden.

3. Bereken het PoE budget
Access points worden meestal gevoed door een Power over Ethernet (PoE) aansluiting waarbij de stroom voorzien wordt via dezelfde netwerkkabels als deze waarover de dataverbinding voorzien wordt. Belangrijk is dat de PoE power source voorziet in voldoende Power.

Deze access points gebruiken veel complexere technologieën waardoor o.a. meer CPU power nodig is en dus ook meer stroomverbruik. Het niet voorzien van voldoende PoE budget resulteert vaak in het willekeurig herstarten van access points. Access points gaan vaak ook features uitschakelen indien er niet voldoende PoE budget voorzien is. Informeer dus steeds goed naar het max powerbudget van een access point en bereken op basis hiervan het PoE budget dat noodzakelijk is om aan deze minimum power vereisten te voldoen.

De weg naar een goed WiFi netwerk voor uw magazijn

De structuur van een magazijn zorgt voor veel uitdagingen op WiFi-vlak. Wij sommen graag de meest voorkomende uitdagingen en bijhorende oplossing voor u op in onze gratis e-guide.

Download de e-guide hier of neem contact met ons op om de uitdagingen in uw magazijn verder met ons te bespreken.

Heeft uw WiFi project onze expertise nodig?

Neem contact met ons op

Related Post