Bespaar energie en kosten door slim gebruik van je Access Points

ap460c Extreme Networks

De prijzen van energie zijn de afgelopen jaren enorm gestegen. Dit heeft verschillende oorzaken, zoals de stijgende prijzen van ruwe materialen, de toenemende vraag naar energie in opkomende economieën en de vermindering van het aanbod van fossiele brandstoffen. Dit zet bedrijven ertoe aan om op zoek te gaan naar oplossingen om kosten en energie te besparen.

Om je energiekosten te verlagen, kun je ervoor kiezen om slim gebruik te maken van je Access Points (AP’s). Als je 500 AP’s hebt kan je tot meer dan €600 per week besparen.

Bespaar door je AP’s op het juiste moment uit te schakelen

De meeste AP’s werken met Power over Ethernet (PoE) waardoor het mogelijk is om zowel data als stroom te leveren over een standaard ethernetkabel. Dat betekent dus dat AP’s steeds energie verbruiken. Zelfs op momenten dat de WiFi access points niet gebruikt worden. Bij veel bedrijven zit er ‘s nachts bijvoorbeeld niemand op de WiFi, het kan dus interessant zijn om de AP’s uit te schakelen op deze momenten. Dit is niet alleen goed voor het milieu maar bespaart ook aanzienlijk op de energiefactuur.

Om dit op een doordachte manier in praktijk te brengen zijn er enkele mogelijkheden:

  1. Een switch met PoE planning
    Je hebt switches waarmee je een PoE planning kunt instellen. Zo kan je bijvoorbeeld aangeven dat in het weekend en ’s nachts de PoE mag uitgeschakeld worden. En zonder PoE vallen de access points uit en verbruik je dus geen stroom. Als ’s ochtends de werknemers terug aankomen bij het bedrijf kunnen de AP’s via de planning weer van stroom worden voorzien.

  2. Gebruik van een script
    Enkele switches hebben geen mogelijkheid om een planning in te stellen. Dan kan men vaak terugvallen op een handmatig script om dit toch voor elkaar te krijgen. Dit is vaak wat meer maatwerk dus aarzel niet om ons te contacteren en dit voor jouw bedrijf te bekijken.

  3. Inschakelen van een lichtsensor
    De meeste bedrijven hebben enkel nood aan WiFi wanneer het licht is en de medewerkers overdag aan het werk zijn. Dus kan je een lichtsensor koppelen aan de stroom van je AP’s en deze automatisch laten uitschakelen als het donker is. Geen licht op de werkvloer betekent meestal geen mensen aan het werk.

De impact van het uitschakelen van jouw AP’s

Dat er verschillende manieren zijn om PoE slim in te zetten en zo op het juiste moment jouw AP’s uit te schakelen, is nu duidelijk. Maar heeft dit wel nut? En wat is de impact van enkele AP’s voor enkele uren uit te schakelen?

In onderstaande afbeelding zie je de resultaten van een test gedaan door Peter Mackenzie.


Er wordt telkens berekend hoeveel je kan besparen als je 500 AP’s van 29.3W voor een bepaalde tijd zou uitschakelen per dag/week/jaar. 

Hierin wordt duidelijk dat door ’s nachts (ongeveer 12 uur) jouw AP’s uit te schakelen je aanzienlijk kan besparen. Als je vervolgens de bedragen op jaarbasis bekijkt, is het in dit voorbeeld een besparing van +€31.000! Mogelijks heb jij dus ook veel potentieel om de energiefactuur te drukken.

Vergelijk het PoE verbruik van je Access Points

Je AP’s uitschakelen en niets laten verbruiken, is natuurlijk één manier om energie te besparen. Maar overdag staan je AP’s aan en is het een kwestie om voor Access Points te kiezen die zo weinig mogelijk PoE budget nodig hebben.

Hier spelen heel wat factoren in mee. Het PoE-verbruik verschilt per merk en model, en is vaak sterk afhankelijk van het aantal radio’s. Uitvoerig vergelijken en verbruik vs. kosten afwegen is steeds van belang. 

Onderstaande tabel geeft een vergelijking weer van verschillende soorten Access Points. Hierin wordt duidelijk dat men heel wat kan besparen, en dat de AP’s van Extreme Network vaak niet veel PoE budget nodig hebben. Een ap305c (zonder usb) verbruikt gemiddeld 9.98W terwijl sommige AP’s tot 31W of meer verbruiken. Hier kan je dus aanzienlijk op besparen. Natuurlijk heb je soms ook een 4×4:4 access point nodig maar ook hier zit weer veel verschil op van model tot model.

Bovendien zijn switches die 802.3bt moeten kunnen ondersteunen veel duurder en meestal bieden ze dit ook niet aan op alle poorten. Er is dus ook een grotere investering qua switches nodig.

Tijd om te besparen

Zowel de keuze van je Access Points alsook hoe je deze overdag en ’s nachts inzet, zijn duidelijk van belang. Wanneer je je Access Points niet gebruikt, zorg er dan voor dat ze uitgeschakeld zijn. Dit kan helpen bij het besparen van stroom en geld. Als je meerdere access points hebt, is het verstandig om ze regelmatig te checken en te vergelijken. Het kan namelijk zijn dat sommige access points meer stroom verbruiken dan andere. Door het verbruik van deze apparaten te vergelijken, kun je energie besparen en kosten uitsparen.

Als WiFi experts weten we als geen ander dat dit een moeilijke opgave kan zijn. We zijn er dan ook voor jou om je met raad en daad bij te staan en samen energie te gaan besparen.

Tijd om eens te praten? Neem contact op met een van onze WiFi experts.

Heeft uw WiFi project onze expertise nodig?

Neem contact met ons op

Related Post