Het belang van een WiFi design voor goede WiFi in uw bedrijf

Goed werkende WiFi? Dat gaat heel wat verder dan een goed WiFi signaal. Er zijn tal van andere factoren die bepalen of er al dan niet sterke, kwalitatieve WiFi aanwezig is. Denk aan interferentie, kanaalplanning, kanaalbreedte,… Al deze facetten dienen uitgetekend te worden in een WiFi studie en WiFi design.

Enkel wanneer de volledige puzzel klopt, kan je genieten van optimale WiFi zonder kopzorgen! In deze blog gaan we dieper in waarom een WiFi design zo belangrijk is en welke stappen er doorlopen worden.

Wat is een WiFi design en waarom is het zo belangrijk?

Een WiFi design geeft een duidelijk beeld hoe een goede WiFi omgeving tot stand gebracht kan worden. Het brengt de hoeveelheid access points, het type access points en antenne, en waar deze voorzien moeten worden in kaart om te voldoen aan de wensen van de organisatie. 

Zonder een WiFi design zullen er heel wat WiFi problemen ontstaan na de implementatie. Het designproces zorgt ervoor dat de ROI (return on investment) van een goed geïmplementeerde WiFi omgeving veel hoger komt te liggen. 

WiFi is een heel robuuste technologie en zal tot op een zeker niveau steeds werkbaar zijn. Slechts wanneer meer en meer apparaten geconnecteerd worden met het WiFi netwerk zal slechte WiFi merkbaar worden voor de gebruikers. 

Slecht geïmplementeerde WiFi netwerken zullen steeds meer merkbaar zijn en het belang van een degelijke WiFi strategie steeds groter worden.

De 9 stappen van een WiFi design

Een WiFi design strategie bestaat uit 9 belangrijke stappen die ervoor zorgen dat het design traject resulteert in een optimale WiFi strategie. 

  1. Requirement analyse
    Eén van de belangrijkste onderdelen van het design proces is de requirement analyse. Deze analyse resulteert in een duidelijke omschrijving van de werking en behoeften van de organisatie, en welke technische mogelijkheden hierop een antwoord bieden, rekening houdend met eventuele restricties (budget, cliënt mogelijkheden,…)

  2. Device analyse
    Geen enkel device is gelijk. Elk device is voorzien van een specifieke WiFi chipset en radio met een specifieke feature set en specifieke WiFi gedragingen. Het is belangrijk dat de kritische apparaten in kaart worden gebracht. Factoren zoals ondersteunende frequenties, output powers, RSSI sensitiviteit, 802.11 feature ondersteuning,… zijn belangrijk en bepalend voor de designstrategie.

  3. Structuur analyse
    WiFi signaal verspreid zich door de ruimte en heeft de mogelijkheid zich door obstructies te verplaatsen. Uiteraard is niet elke obstructie gelijk en zal de densiteit van de obstructie de verzwakking van het WiFi signaal bepalen. Een stenen muur zal het signaal veel harder verzwakken dan een gyproc wand. Aangezien deze structuren bepalend zijn voor factoren zoals coverage en co-channel interferentie is het belangrijk dat de structuur in kaart wordt gebracht.

  4. RF analyse
    De hoeveelheid devices die gebruik maken van hetzelfde kanaal is bepalend voor de performantie van het WiFi netwerk. Waar WiFi devices nog gebruik maken van protocollen waarbij beurtelings toegang verleend wordt, doen andere draadloze apparaten (bluetooth headsets, bewegingssensors,…) dit niet waardoor WiFi apparaten soms volledig onbruikbaar worden in betreffende frequenties.Een duidelijk beeld van de bestaande RF omgeving geeft de mogelijkheid eventuele aandachtspunten te behandelen tijdens het design.

  5. Opstellen blauwdruk grondplannen
    De uitwerking van het design gebeurt op basis van de grondplannen van de betreffende gebouwen. Aangezien de inplanting van de access points en de antennes o.a. wordt bepaald door de structuur van het gebouw is het van groot belang dat de grondplannen de realiteit benaderd, zowel wat de positionering van deze structuren betreft als de schaal van de oppervlakte. De blauwdruk van het gebouw wordt gebruikt als template bij het feitelijke design, dat ook in toekomstige projecten hergebruikt kan worden. 

  6. Bepalen type antenne
    Hoe een WiFi signaal zich verspreid door de ruimte wordt in eerste instantie bepaald door de antenne die gebruikt wordt om dit signaal te verzenden. Het bepalen van de juiste antenne is een belangrijke stap in de designfase en bepalend voor het uiteindelijke resultaat.

  7. Opstellen design
    Na het verzamelen van alle belangrijke input en het opstellen van de blauwdruk van de gebouwen kan de inplanting van de access points en antennes uitgevoerd worden in de vorm van een predictief design model. De meest optimale strategie wordt bepaald rekening houdend met besproken requirements en restricties. Het resultaat van het design wordt verwerkt in het design rapport dat gebruikt zal worden bij de implementatie van de WiFi oplossing. 

  8. Opstellen en bespreken rapportage
    Het rapport wordt besproken met de verantwoordelijken om eventuele vragen/opmerkingen af te stemmen. Indien er nieuwe restricties zijn omtrent plaatsing wordt bepaald of dit binnen de scope van het traject behandeld kan worden.

  9. Valideren en bijsturen design
    De volledige strategie is pas afgerond als de werking van de geïmplementeerde WiFi oplossing gevalideerd en geoptimaliseerd is. Tijdens een validatie zal onze engineer ter plaatse een survey uitvoeren. Na de validatie en de finetuning zal de WiFi omgeving voldoende kwalitatief zijn om de vooraf bepaalde requirements te ondersteunen.
Stappenplan voorbereiding WiFi design strategie


Klaar om te genieten van betrouwbare, snelle WiFi? Neem contact met ons op!

Heeft uw WiFi project onze expertise nodig?

Neem contact met ons op

Related Post